Salı, Ekim 17, 2006

monalisa...


yine yepyeni bir mevzuuda birlikteyiz sayın okur kitlem. hepimizin bildii üzre sanat, bizi pek bi başka diyarlara sürükleyen bişeydir. sanatsız kalmak demek, çok kötü bişeydir yani.
leonardo da vinci pek çok alanda (fizik, matematik, felsefe) çalışmalar yapmış amma en bi fazla da resim sanatıylan kalıcı olmuş bi şahsiyettir. ismi telaafuz edildii vakit akla gelen en önemli eseri ise "monalisa" adını vermiş olduuu amma tam hala bi çözüme ulaşılamadan yorumlanan tablosudur. kimi insanlar "burda bizzat leonardo kendini portrelemiş" demektedir. aç parantez, portrelemek= portresini yapmak. yani suratını çizmek, öööle ayağını felan pek çizip ilgiyi başka organlara yaymamak. hele hele mutlak suurette bi insan çizmek.kapa parantez.
eğerkine leo burda gerçekten de kendinin kadın halini resmettiyse, bu konudaki yorumumu pisikoloji köşemde şeedicem efenim. amma bi başka bakış açısı da var ki o da bizzat şööle; bu resimdeki sureti simetrik olarak ikiye ayırıp bakacak olursanız, mon teyzemizin aslında yarısının gülümseyip, yarısının ağladıını görüp şoke olacaksınızdır. yani bu portreat (orijinal yazılışı) bize asıl hem ağlarım hem giderim demektedir. yani gülerim amma gülerken de ağlıyor olabilirimdir. yani hem gülerim hem ağlarımdır. yani ne gülerimm ne ağlarımdır. yani...
ayyy bay geldi efenim, bu konuda sizler daha güzel yorumlar icraa edersiniz zannımca.
zati ben efenim bu monalisayı pek sevmem. hani sanat die şeediyorum amma real hayatta (real=essahta) benim içün ööle pek bişeye benzedii de söölenemez.
ben daa çok bööle manzara felan şeederim. bööle cıvıl cıvıl olan hani. rengarenk felan olcek. bööle bi bakcen ki gerçek gibi duruyoo resmedilenler.
hatta vakti zamanında bir ressam sokratesle resmini incelerkene (resimde elinde üzüm tutan bi çocuk şeedilmiş efenim) sokrates der ki ressama " öyle gerçek çizmişsin ki resmini, üzümleri kuşlar yemeye çalışıyor" bunun üzerine ressam der ki "demek ki çocuğu çok iyi çizememişim ki kuşları korkutmayı becerememiş"
bu anektot da (anektot=bi anıdan felan alıntı yane) gösteriyor ki sanatçı dediin işte bööle olur di mi sayın okur yazar kitlem?
bi "sanat sanat içün mi var, yoksam bizim içün mi" köşesinin daha sonuna geldik sevgili civcivlerim.
yeni bir konuyu şeedirene kadar esen kalın diyor hepinizi en güzel portrelik yerlerinizden öpüyorum efenim...
GÜLFİDAN

Hiç yorum yok: