Pazartesi, Temmuz 30, 2007

kelime daarcıınızın genişletilmesi içündür...



Canım, pek sevdiğim, en bi' pek değer verip saydığım, saydıkça da sayılarının arttığını fark eylediğim en bi' mükemmel okuyucu kitlem, merhabayınız effennim!!!

Effennim bugün sizlere yine az bişiii, dilimin döndüğünce, beyin kıvrımlarımın el verdiğince, parmaklarımın klavye tuşlarını hissettiğince yepyeni tazecek bilgiler sunıciiiim canımcımlarım.

Şööle ki ne; "Felsefe". Effennim zırt pırt kullanılakoyduğumuz bu kelime nedir, ve dahi ne anlama tekabül etmektedir? Anlamsal içeriği nassı bişiiidir? Di mi effennim? Bunlara biraz açıklık şeedip ufkunuzun açısını 180 derecelere doooru çıkartabilme eğilimi göstericem naçizane aydın bir insan ve ufku 360 derecelik bir açıynan görebilen bir şahsiyet olaraktan effennim.

Effennim,felsefe sözcüğü ilk kez Antika Ege'de Samos'lu matematikçi düşünür-taşınır, Pythagoras (Pisagor İ.Ö. 6.yy) tarafından şeedilmiştir. Pythagoras; dost ve bilgi anlamlarındaki filos ve sofia sözcüklerini yan yana getirerek kendisini ifade etmiştir. Çünkii ona göre eksiksiz bilgelik (sofia-sophia) ancak tanrılara yakışır. İnsan ise sofia'nın yalnızcana dostu olabilir. Yani felsefe, bilginin dostu, arkadaşı,kankardeşi anlamı taşımaktadır.
İ.Ö. 4. yüzyılda diger bir yüce insan Atina'lı düşünür Platon bilgiyi doxa ve sofia olarak ikiye ayırdıktan soora (ikiye ayırma olumsuz anlamında şeedilmemiştir effennim, ööle bacaklarından tutup da ayırma diil) bu bilgilerin ardına düşen farklı iki anlayışta insan yani "homo sapiens" tanımı yapar. Hıh işte bu da; dünyanın aldatıcı bilgileri peşinde koşan filodox ve gerçek bilgiyi arayan filozof...
Platon'un bu tanımı pek bi' yaygın kabul görür. Ortaçağa, öğrencisi Aristoteles ile birlikte damgasını "dang" diye vuran Platon'un görüşleri; islam kültüründe de pek bi' şey olunur effennim. Hatta adı Eflatun'a bile çıkar. Sufi, sofu ve feylesof sözcükleri işte effennim günümüzde filozof (felsefeynen ilgilenen işi gücü felsefe yapmak olan şahsiyet) içün kullanılmaktadır.

yine önem teşkil eden bir mevzuuda sizlerin kafalarındaki soru işaretlerinizi noktaya dönüştürmüş olmanın huzuruynan huzurlarınızdan huzurlu huzurlu ayrılmadan evvel her birinizi ayrı ayrı ve tek tek beyin kıvrımlarınız ve snaptik bağlarınızdan öpüyorum effennim...

esen kalın, esmeyen ince ( sevindiinizi görür gibiyim bu pek bi' alaka görmüş olan entellektüel espirim karşısında)

GÜLFİDANınız

5 yorum:

Adsız dedi ki...

ESPİRİNE PEK TABİKİ SEVİNDİM KUŞ ADASININ SICAĞPINA EK Bİ SICAKLIK KATIP TENİMİN BRONZ ÖTESİ OLMASINI SAĞLADIĞI İÇÜN AYRİYETTEN GENE TŞK EDEREKTEN PEK Bİ SAYGILARIMLA HÖRMETLER EDERİM EFENİM

edi.ben dedi ki...

beni ihya ettiniz effennim... ipiyi tatiller, güpgüzel günler...
kuşların cıvıltısı ile sarmalayıp, güneşin sıcağıynan öpüyorum sizi...
saygılar size de effennim.
GÜLFİDANınız

atila dedi ki...

aydınlatıcı pırıl pırıl yapıcı bi yazı olmuş çok teşekkürler :)

edi.ben dedi ki...

ziyaretin için de yorumun için de teşekkürler Atila... her zaman beklerim :) iadeyi ziyaretine geldim bile :)

matias dedi ki...

:)