Pazartesi, Kasım 20, 2006

tekerleme tekerlememe, teker ya da diil işte...

pek saygın pek kaygın ( sayılan=saygın, kaygılanılan= kaygın. kayılan diil "kaygılanılan")
okur kitlem...
efennim bi muazzam üstü, harika ötesi, pek bi gerekli köşemin daha başındayız işte.
evvela sizlere af recalarımı tekrar fışkırtır ve elimden geldiince daha bi pek sık sizlerlen olmaya çalışacaama gayret göstericem efennim.
bugünkü bahsimiz efennim "diksiyon" "fonetik". pek bi muhterem kitlem, bilceeniz üzre bu çok gerekli ve acilen düzeltilip bi şekle şemale sokulması gereken bi konudur. bildiiniz ve gördüünüz üzre ben bizzat kendi adıma en dikkat ettiğim konudur bu "güzel ve doğru konuşabilme" konusu. "rethorik" yani. bunu saalayabilmenin de pek bi dooru yolu iyi bir diksiyon ve fonetik bilgisinden geçer efennim.
güzel ve dooru konuşabilme olayı, sizlere her kapıyı efennim açar. yüceltir sizleri. sizleri dah bi muhteşem kılar. saygın kılar. kitleleri size hayran bıraktırır. ii bi gelecek, ii bi herşey verir efennim. şimcik bu kadar önemli olduğunu anlattıktan sonra efennim, sizlere artıkın anlatiim ki, bu güzel konuşmayı nasıl yapacaksınız, di mi efennim.
efennim şööle ki; ağzınıza bi kalem ve yahut da ne biliim ona benzer bi cismi alınız! ve sizler içün şimcik buraya yazacaam tekerlemeleri her gün mutlak surette çalışınız efennim.

1- dal sarkar kartal karkar kakar sakar dal katar. (dal sarkar kartal kalkar kartal kalkar dal sarkar diil efennim onu her bi herkes biliyoo)
2- şu duvarı badanamalamalılı mı badanlamamlımılı?
3- kırk küp kırkınnında kulbu kırık küp
4- bu bahçe bhska bahşe şu bahşe baçka başe o bahçe baçka bahçe
5- şu köse yaz köşeşi şu köşe kış köşeşi ortada şu siseşi
6- şu yourdu sarımsaklasak da mı saklasak sarımsaklamasak da mı saklasasak
7- şemsi paşa paşaşzında şeşi büzüşeciler (şemsi paşa pasajında sesi büzüşesiceler'le dönüşümlü çalışınız efennim)

bu hafta bunları çalşadurun efennim sizlere daa nice ödevlerim olicek. ta ki türkçemizi daa bi güzel ve anlaşılır kullanana değin.
şimdilik bu kadar değerli okuyucularım tekrar okuşmak dileklerimle hepinizi bol büzüşük bol kulplu öpüyor, esen kalın, diyorum efennim.
GÜLFİDANınız








1 yorum:

Adsız dedi ki...

ilginc bilgiler icin tesekkurler